Bir web sitenin başarısını nasıl ölçersiniz?
Sitenize çok fazla trafik çekebilirsiniz, ancak bu trafiği müşteriye çeviremiyorsanız trafiğinizin bir anlamı kalmayacaktır. Yani satın almış olduğunuz trafiğin bir önemi yok, eğer kurgunuz yanlışsa. Örnekle açıklamak gerekirse, ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin doğru fiyatla tüketiciye sunulmadıysa ya da etkileyici ve okunası içerikler üretmediyseniz sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterileriniz için sıkıcı bir platform halini alacaktır.
Mevcut Dönüşüm Oranınızı Kontrol Edin
Öncelikle sitenizi ziyarete gelen kullanıcıların dönüşüm oranlarını bilmelisiniz. Dönüşümleri sitenizde yer alan eposta kayıt bültenleri, sepete eklenen ürünler, kullanılan iletişim formları sayfaları, broşür indirmeleri v.b içeriklere göre değerlendirmelisiniz. Düzenli olarak bu dönüşümleri Google Analytics hesabınızdan hedefleri kullanarak izleyebilirsiniz. Verilerinizi doğru yorumladığınızdan emin olun ya da bu konuda profesyonel yardım alın.
Sitenizin neden kötü bir performans sergilediğinin en önemli 5 nedeni vardır:
1- Kötü Bir Mobil Deneyim Yaşatıyorsunuz
Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse Google mobil aramalarda sonuç üretemeyeceksiniz. Eğer web sitenizin mobil uyumlu olduğunu düşünüyorsanız bir yerlerde eksik birşeyler var demektir. Sitenizi mobil ekranlarda tekrar kontrol etmelisiniz.
Mobil web sitesinde fontlarınız kolay olunmalı. Bu da font size iyi ayarlanmalı demek. Ayrıca paragraflarınız kısa ve öz olmalı. Mottolarınızın (harekete geçirici yazılar, görseller) mesajlarının açık ve anlaşılabilir aynı zamanda kısa olduklarını dikkat etmelisiniz. Eğer satışlarını düşükse mobil sitenizi test etmelisiniz. Tüm sayfaları gezerek hataları görebilmeli ve düzeltmelisiniz. Bu konuda ailenizden ya da arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. En iyi çözüm için profesyonel yardım almalısınız.
2- Aksiyon Aldırıcı Mesajlar
Web sitenizin açık ve özgün içeriklere sahip olduğundan emin olabilir ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat aksiyon aldırıcı (call to action) butonlar ve mottolarınız yoksa iyi bir dönüşüm elde edemiyor olabilirsiniz.
Harekete geçirici mesajınızın açık, özlü, belirgin olmalı ayrıca bir butonla desteklenmiş olarak çekici hale getirmelisiniz.
3- Web Sitenizden Kullanıcılar Rahatsız Olabilirler
Google Analytics hesabınıza girerek hemen çıkma oranınıza bakarak bu konuda bir tespit yapabilirsiniz. Demek ki kullanıcıya hitap etmeyen bir tasarım dili ya da içerikleriniz mevcut. En doğru sonuca ulaşmak için ısı haritalarından yardım alabilirsiniz. Hotjar bu konuda size yardımcı olacaktır. Isı haritaları okuma ve tüm istatistiklerinizin yorumlanarak en doğru sonuca ulaşmak için profesyonel yardım almanızı öneririz.
Ek olarak web sitenizde doğru olmayan navigasyon kurgusu sebebiyle ziyaretçileriniz sitenizde hızlı gezinti yapamıyor olabilirler. Sitenizde çok fazla reklam ya da pop-up mesaj olabilir. Siteniz tasarımsal olarak iyi görünmüyor olabilir.
4- Hedefinizi Belirlediniz mi?
Bir çok web sitesi sahibi kendi alanlarının dışında içerikler üreterek potansiyeli dışında kullanıcıları da trafik olarak siteye çekmeye çalışıyor. Doğru kitleyi sitenize çağırmalısınız. Ayrıca içeriklerinizin hedef kitlenize uygun olarak üretildiğinden emin olmalısınız.
5- Siteniz Yavaş Olabilir mi?
Web sitenizin açılış hızı eğer 3 saniyenin üstündeyse optimizasyon sorunları olabilir. CSS, JS dosyalarınızı sıkıştırdığınızdan emin olun. Ayrıca yükleme hızına doğrudan etki eden görsellerinizi de sıkıştırmalısınız. Görsellerinizi sıkıştırmak, sıkıştırırken kalitesini bozmamak için tinypng.com sitesini kullanabilirsiniz. Özetle, web siteniz hızlı bir şekilde yüklenmediğinde ziyaretçilerinizin sitenizden ayrılacağını bilmelisiniz. Bu da tekrar sitenizi ziyaret etme olasılığını düşürecektir.
Yukarıda sitenizi yavaşlatabilecek faktörlerden bir kaçını saymıştık, aşağıda tekrar gözden geçirmeniz gereken maddeleri kontrol etmeniz gerektiğini sıralayalım:
- Mobil cihazlar için optimize edilmeyen bir site
- Kırık bağlantılar
- Önbellek kullanımı
- Dağınık kodlar
- Optimize edilmeyen resimler
- Flash ve java dosyaları
- Hosting firmanız
Mevcut web sitenizin hızını Google Pagespeed ile kontrol edebilirsiniz. Site yüklenme hızınız 3 saniyenin üzerindeyse üzerinde çalışmanız gereken birden fazla durum olabilir. Bu konuda profesyonel yardım alabilirsiniz. Teklif almak için şimdi bize ulaşın: Tıkla ve Teklif Formunu Başlat
İlginizi çekebilecek bir yazımız daha: Google Arama Motorunda Nasıl Yükselebilirim